Αρθογραφία

Ατυχήματα και σωματικές κακώσεις στην παιδική ηλικία

Εισαγωγή:
Τα ατυχήματα και οι συνακόλουθες κακώσεις της παιδικής ηλικίας αποτελούν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ευθύνονται για την πρόκληση πρώιμης θνησιμότητας και αναπηρίας, που σε σημαντικό ποσοστό μπορούν να προληφθούν με τη συντονισμένη εφαρμογή προληπτικών στρατηγικών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «ενώ για κάθε κατηγορία ατυχήματος υπάρχουν αποδεδειγμένες μέθοδοι για τη μείωση τόσο της πιθανότητας πρόκλησης όσο και της βαρύτητας των ατυχημάτων, η αναγνώριση του προβλήματος και η πολιτική δέσμευση για ανάληψη δράσεων με σκοπό την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.»

Πηγές & Πολιτισμικά στοιχεία της Πάρνηθας

Στα σημεία που συναντιέται, ο ασβεστόλιθος (αφήνει το νερό να περνά από μέσα του) με τον σχιστόλιθο (δεν επιτρέπει το νερό να περάσει), το νερό των βροχών  και το λιωμένο χιόνι ξαναβγαίνει στην επιφάνεια του εδάφους σχηματίζοντας πηγές.
Στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας υπάρχουν 45 πηγές συνεχούς ροής στοιχείο απαραίτητο, για την επιβίωση της πανίδας (κυρίως  των ελαφιών), για τους πεζοπόρους και τους επισκέπτες του.
Οι πηγές της Kιθάρας στην Ανατολική Πάρνηθα και της Γκούρας στη Δ. Πάρνηθα τροφοδοτούσαν στην αρχαιότητα τον ανατολικό και δυτικό κλάδο αντίστοιχα του Αδριάνειου υδραγωγείου, από τους οποίους υδρεύονταν οι πόλεις των Αθηνών και της Ελευσίνας. Ο ανατολικός κλάδος λειτουργούσε έως πρόσφατα, τροφοδοτώντας τη δεξαμενή του Κολωνακίου. ?λλες σημαντικές πηγές είναι της Αγίας Τριάδας, της Μόλας, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Μερκουρίου, που βρίσκονται δίπλα σε όμορφα εξωκλήσια, καθώς και της Πλατάνας, της Σκίπιζας, του Κανταλιδιού, της Κορομηλιάς κ.ά. μέσα σε πανέμορφες τοποθεσίες.

Η βλάστηση της Πάρνηθας

Η βλάστηση στην Πάρνηθα, μπορεί γενικά να διακριθεί, σε τρεις κύριες ζώνες.

Η πρώτη ζώνη εκτείνεται από τα 400 έως τα 1000 m περίπου. Σε αυτή τη ζώνη κυριαρχούν τα δάση (Xαλεπίου πεύκης) Pinus halepensis, οι σχηματισμοί με Πουρνάρι(Quercus coccifera), Σχίνο(Pistacia lentiscus), Κουμαριά(Arbutus unedo) και Γλύστροκουμαριά(Arbutus andrachne), καθώς και φρυγανικά οικοσυστήματα. Στα ανώτερα της ζώνης αυτής, η Xαλέπιος πεύκη (Pinus halepensis) σχηματίζει μικτό δάσος με την Kεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica).